Veel discussie over foerageergebieden

Friesland - Op verschillende plekken in Friesland leidde de nieuwe ganzenaanpak de afgelopen weken tot veel discussie. BoerenNatuur inventariseerde samen met de agrarische natuurverenigingen de deelname voor foerageergebieden.

Tienke WoudaBoeren kunnen zich voor de 28.000 hectare foerageergebieden voor 2014/2015 en 2015/2016 aanmelden. Ze krijgen hiervoor, bovenop de schadevergoeding, een deelnemerspremie van 50 euro als op die hectare voor meer dan 25 euro schade is. Binnen de foerageergebieden wil de provincie zo’n 8.000 hectare soortspeciefieke foerageergebieden begrenzen.
Speciale foerageergebieden zijn nieuw in de Friese ganzenaanpak. De provincie wil hiermee de brand- en rotgans beter beschermen.
Waar de ganzen in de reguliere gebieden van 1 november tot 1 april worden gedoogd, geldt voor de bijzondere gebieden een rustperiode van 1 november tot 1 juni. Ook hiervoor komt de provincie met een deelnemerspremie van 50 euro. Dat vinden BoerenNatuur en ANV Waddenvogels niet terecht. Zij onderhandelen met de provincie over een hogere vergoeding.

Felle reacties

De inschrijving voor foerageergebieden is vrijwillig, maar volgens veel boeren bij Workum hebben ze geen keuze. Dat bleek maandagavond tijdens een bijeenkomst van BoerenNatuur en ANV Sudwesthoeke. ‘Wij hebben helemaal geen inspraak. We moeten het maar slikken.’
Dat was volgens een andere aanwezige ‘te kort door de bocht’. ‘Er is twee jaar hard gewerkt aan een compromis. BoerenNatuur en LTO Noord hebben het vuur uit de sloffen gelopen.’
BoerenNatuur moet de resultaten van de deelname begin augustus aan de provincie overhandigen. Provinciale Staten besluiten in september over de nieuwe aanpak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer