'Meer geld naar bijzonder foerageergebied'

BoerenNatuur heeft provincie Fryslân verzocht de deelnemersvergoeding voor boeren in speciale ganzenfoerageergebieden te verhogen.

%27Meer+geld+naar+bijzonder+foerageergebied%27
© NVT

De provincie wil binnen de reguliere foerageergebieden soortspecifieke foerageergebieden begrenzen met een totale oppervlakte van ongeveer 8.000 hectare.

Waar de ganzen in de reguliere gebieden van 1 november tot 1 april worden gedoogd, geldt voor de bijzondere gebieden een rustperiode van 1 november tot 1 juni.

ANV Waddenvogels

Als het aan de provincie ligt, krijgen boeren in deze speciale gebieden, dezelfde deelnemersvergoeding als boeren in reguliere gebieden. Dat stuit onder andere ANV Waddenvogels tegen de borst.

Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog gaat het om zo'n 2.500 hectare bijzonder foerageergebied.

'Met het plan van de provincie gaan we nog niet naar onze leden. Wij vinden het niet terecht dat we hetzelfde krijgen, terwijl wij de ganzen twee maanden langer moeten gedogen', geeft voorzitter Piet IJnssen aan.

Brandgans

Provincie Fryslân komt met de speciale gebieden om de brandgans en rotgans beter te beschermen. Omdat de brandgans voor het eerst mag worden verjaagd, moet op andere plekken de populatie brandganzen en rotganzen voldoende bescherming worden geboden.

Naast de Waddeneilanden wil ze soortspecifieke foerageergebieden begrenzen in de Workumerbinnenwaard, Dongeradelen en Friesland Buitendijks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer