LTO: behandelbedrag ganzenschade onnodig

LTO-bestuurder Peter de Koeijer vindt dat er geen financiële noodzaak is voor provincies om de compensatievergoeding voor ganzenschade te korten en een behandelbedrag van 300 euro in te stellen.

LTO%3A+behandelbedrag+ganzenschade+onnodig
©

Hij baseert zich onder meer op een nadere analyse van het rapport van de Commissie Jansen 2 en de reservering van 5 miljoen euro aan POP3 gelden. De commissie heeft in opdracht van de provincies gekeken naar de verdeling van geld voor natuur, met daarin meegenomen het Faunafonds inclusief het ganzenbeleid.

Volgens LTO Nederland is er in totaal een bedrag van 27 miljoen euro beschikbaar voor het Faunafonds en daarin meegenomen het ganzenbeleid.

Voldoende ruimte

'Dit totaal bedrag geeft voldoende ruimte, ook voor een adequate schaderegeling in fourageergebieden', vindt De Koeijer. 'In 2013 zijn de totale kosten beduidend lager geweest.'

Met de provincies zijn in het afgelopen jaar maatregelen besproken om de oplopende rekening van ganzenschade in te perken. In verschillende provincies zijn intussen ganzenakkoorden gesloten of is provinciaal beleid voorbereid.

Extra bezuinigingen

De Koeijer zegt niet te begrijpen waarom de provincies daar bovenop extra bezuinigingen willen. Hij bekritiseert dan ook het besluit om een behandelbedrag van 300 euro in te stellen voor elke keer dat een ondernemer wildschade meldt.

De Koeijer vermoedt dat provincies het geld dat aanvankelijk voor het faunafonds en ganzen was bedoeld, willen inzetten voor andere doelen. Hij vindt dat de beschikbare financiële middelen voor schadevergoedingen optimaal gebruikt moeten worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer