‘Geen boringen schaliegas’

Den Bosch - Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant zien weinig heil in het boren naar schaliegas. Dat schrijft het provinciebestuur in een reactie op de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau plan MER Structuurvisie Schaliegas (concept NRD).

Jasper Schel‘Vrijwel de hele bodem van Noord-Brabant is rijk aan kwalitatief uitstekend water voor menselijke consumptie en is daarmee ook een belangrijke economische factor. Dat moet voor het rijk een reden zijn om hier geen boringen naar schaliegas toe te staan’, zo stellen GS in hun zienswijze richting het rijk.
De provincie heeft haar zienswijze geformuleerd samen met de gemeenten Boxtel, Haaren en Bergeijk, de drie Brabantse waterschappen, de Vereniging Industrie Water (VIW) en Brabant Water. Deze reactie is een aanvulling op de reactie die het Interprovinciaal Overleg (IPO) namens alle provincies indient.
Het IPO wil éérst een brede maatschappelijke discussie over nut en noodzaak van het boren naar schaliegas, om pas daarna eventueel onderzoek te doen naar de gevolgen ervan.
Ook de gemeenten Tholen en Schouwen-Duiveland verzetten zich in een zienswijze hevig tegen de winning van schaliegas. Beide gemeenten zijn door het ministerie van Economische Zaken aangewezen als mogelijke locaties voor boringen.

Twijfels

ZLTO uitte al eerder haar twijfels over het nut en de noodzaak van schaliegasboringen. De gevolgen voor het milieu, het grondwater en de bodem zijn volgens ZLTO onvoldoende in beeld.
Boeren en tuinders kunnen niet zonder de belangrijke productiemiddelen bodem en water. Daarnaast liggen er nog volop mogelijkheden voor andere vormen van energieopwekking zoals zonne-energie en de productie van elektriciteit middels het vergisten van plantenresten en mest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer