Plan+moet+tuinbouw+nieuwe+energie+geven
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Plan moet tuinbouw nieuwe energie geven

De Nederlandse glastuinbouw krijgt financiële steun van de overheid om ambitieuze energiedoelstellingen te halen. Dat blijkt uit de vandaag ondertekende meerjarenafspraak energietransitie glastuinbouw 2014-2020.

De glastuinbouw moet, om haar goede concurrentiepositie vast te houden, minder afhankelijk worden van fossiele energie, zo blijkt uit de overeenkomst die is ondertekend door LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.

De doelstellingen zijn in de overeenkomst op een rij gezet. Nieuwe kassen zijn vanaf 2020 klimaatneutraal en bestaande kassen verminderen het gebruik van fossiele brandstof met de helft ten opzichte van 2011.

Versnellen

Het meerjarenplan moet de energiebesparing in de glastuinbouw versnellen, zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. 'De ontwikkeling van aardwarmte is daarin belangrijk maar ook de energiewinst in de regio.'

De partijen stellen dat de markt vraagt om producten die duurzaam worden geproduceerd. Dit plan helpt de glastuinbouw om daarin te investeren, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ. 'De kennis die we opdoen met duurzaam produceren kan weer een exportproduct op zichzelf worden.'

Aardwarmte

Voor aardwarmte wordt de garantieregeling voor misboringen uitgebreid. Daardoor kan voor 87 miljoen extra aan garanties voor aardwarmteprojecten worden verstrekt. Doel is dat in 2020 het aandeel aardwarmte minimaal 5 procent van het energiegebruik is.

Voor de periode tot en met 2017 stellen het glastuinbouwbedrijfsleven en het ministerie van EZ in totaal 10 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en kennisuitwisseling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer