Varkensprijs in de lift en big goedkoper

Vion heeft de varkensprijs deze week verhoogd van 1,71 euro naar 1,73 euro. Hilckmann Meat noteert 1,75 euro. De biggenprijs daalt daarentegen.

Mariska Bloemberg-van der Hulst‘Nederland produceert momenteel minder varkens, terwijl de vraag naar varkensvlees stijgt’, constateert voorzitter Cees Oostrom van de Adviescommissie Varkenshandel van Vee&Logistiek Nederland. ‘Mensen steken met dit mooie weer vaker de barbecue aan.’
Volgens Oostrom leveren varkenshouders op dit moment minder vleesvarkens af. Een belangrijke reden hiervoor is dat de boeren die binnen de stoppersregeling vallen, in het voorjaar, als de biggen duur zijn, een rondje overslaan. ‘Dat heeft direct effect op de slacht- en exportaantallen.’
Hilckmann Meat hanteerde vorige week een varkensprijs van 1,72 euro, maar verhoogde de prijs maandag naar 1,75 euro. Vion noteert 1,73 euro.
De hoge prijzen volgen na een moeizame en complexe periode waarin Rusland haar grenzen sloot voor Europees varkensvlees. ‘Er gaat nog steeds geen vlees naar Rusland. Maar er zit gelukkig wel schot in de onderhandelingen. Ik verwacht dat de grenzen over een paar maanden opengaan’, zegt Oostrom.
Vanwege het importverbod van Rusland moest de handel nieuwe afzetkanalen zoeken voor de goedkopere delen van het varken. Die vond ze onder andere in Azië. ‘Hier krijg je het niet verkocht, maar in Azië zijn het delicatessen’, weet de voorzitter.
Oostrom verwacht dat de varkensprijzen zich nu gaan stabiliseren. ‘In de zomervakantie vertrekt half Nederland naar het buitenland, dus daalt de vraag naar varkensvlees. Bovendien leggen vleeswarenfabrieken en enkele slachterijen de productie in de vakantie een poosje stil.’

Biggen

De biggenprijzen zijn daarentegen minder florerend. In de tweede week van mei noteerde Vion nog een prijs van 51,50 euro, maar daarna zette de biggenprijs een daling in. Voor week 25 noteerde Vion 47 euro.
Belangrijke reden is dat veel Duitse varkenshouders, die vaak ook een akkerbouwbedrijf hebben, in de zomermaanden minder biggen afnemen. ‘Ze gaan het land op. Dat veroorzaakt een dip in de biggenafzet’, legt Oostrom uit.
Wekelijks exporteert Nederland 120.000 biggen. Ongeveer 80 procent daarvan gaat naar Duitsland.
Het valt Oostrom op dat de daling in de biggenprijs dit jaar later viel. ‘Spanje vroeg om Hollandse biggen en dat hield de prijs op peil. Jarenlang was Spanje uit de markt, maar dit jaar hadden ze een biggentekort.’
Volgens Oostrom zal de biggenprijs nog iets verder zakken dan de huidige 46 euro. De Duitse boeren krijgen het druk met oogsten, dus kopen ze voorlopig weinig biggen aan. ‘Daarbij hebben we flinke concurrentie uit Denemarken. Duitsers kiezen liever voor een Deense big, ook al is het prijsverschil soms 4 euro per dier. Deense biggen zijn uniformer en worden afgeleverd op 26 tot 32 kilo. Daardoor hebben ze meer weerstand tegen ziektes.’ De kwaliteit kan een bedreiging zijn voor de Nederlandse biggenexport, waarschuwt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer