Duitsers+verhogen+varkensprijs+met+5+cent
© Marcel Bekken

Duitsers verhogen varkensprijs met 5 cent

De Duitse slachterijen hebben vandaag hun varkensprijzen verhoogd met 5 cent naar 1,93 euro. De, opnieuw flinke, prijsverhoging heeft te maken met het krappe aanbod en grote vraag.

Nederlandse varkenshouders wachten in spanning af wat Vion maandag doet.

Afgelopen week waren varkenshouders teleurgesteld omdat Vion de Duitse notering niet volgde. Toen ging de prijs in Duitsland ook met 5 cent omhoog, terwijl Vion 3 cent bij de prijs op deed.

Vion zegt dat ze met de geringere prijsverhoging de varkensmarkt wil ‘stabiliseren’ en rust wil brengen in de markt, maar daar is niet iedereen het mee eens.

‘Vion moet gewoon de markt zijn werk laten doen. Markt is markt. Het aanbod is momenteel hartstikke krap en de vraag naar vlees heel groot. Dan moet je niet zeggen dat je de markt wil stabiliseren, maar dan moet je de markt juist uitbouwen’, meent varkenshouder Theo Duteweerd uit Mariënheem.

Vleesmarkt

Vion stelt de varkensprijs afgelopen week niet met 5 cent te hebben verhoogd, omdat de vleesmarkt deze verhoging niet geheel goed maakt.

‘Een deel van het varkensvleespakket stijgt wel in prijs, maar dat zijn lang niet alle kilo’s van het totale varken. Als 55 kilo van het varken in prijs stijgt, dan is er altijd nog 45 kilo waarin de hogere varkensprijs niet kan worden doorberekend. Daar ontstaat dan het verschil’, legt Vion-woordvoerder Marc van der Lee uit. ‘Bovendien stond Vion Nederland de afgelopen twee weken 2 cent boven de Duitse notering. De noteringen staan dus nu gelijk.’

Harde correctie

Over het willen stabiliseren van de markt zegt Vion: ‘Wij weten uit ervaring dat een te snelle en grote stijging van de varkensprijs niet kan worden opgebracht door de vleesmarkt. De historie laat zien dat een te snelle stijging automatisch daarna weer leidt tot een harde correctie naar beneden. Daarom pleiten wij voor de ontwikkeling van een stabielere prijs op hoog niveau.’

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer