Bomen+en+vee+prima+combinatie
© 123RF eenmalig gebruik, niet factureren

Bomen en vee prima combinatie

Geiten en runderen die wilgen eten, houtsnippers als boxvulling en kippen die tussen bomen scharrelen. Veehouden kan prima in combinatie met bomen, bleek gisteren tijdens het minisymposium van Praktijknetwerk Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik.

Geiten zijn bijvoorbeeld gek op voederwilgen, weet Boki Luske van het Louis Bolk Instituut, dat het praktijknetwerk begeleidt. 'Wie deze bomen plant, moet ze af en toe afschermen. De geiten vreten door totdat er geen boom meer over is', grapt ze.

Het vormt daarbij een verrijking van het natuurlijk gedrag, bijvoorbeeld doordat ze klimmen. 'Ook bevatten de bladeren veel mineralen en spore-elementen die de melkgeiten vaak tekort komen.'

Houtsnippers

Ook is hout toepasbaar als strooisel voor bijvoorbeeld de poststal, zo demonstreerde melkveehouder Henk Hoefnagel. 'De houtsnippers zorgen voor mooi compost met veel organische stof.'

Hij koopt de snippers nu nog aan, binnenkort komt het hout van bomen op zijn eigen bedrijf.

Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik

Het minisymposium vormde de afsluitende bijeenkomst van Praktijknetwerk Voederbomen en Multifunctioneel Landgebruik. Het opgezette netwerk gaat verder in een Nederlandse tak van de Europese Vereniging van Agroforestry, EURAF.

Aanmelden voor en meer informatie over EURAF via: n.vaneekeren@louisbolk.nl

· Lees meer hierover komende zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer