Genetische+modificatie+werkt+in+principe+snel
© Nieuwe Oogst

Genetische modificatie werkt in principe snel

Geert Kessel van het project DurPh onderzoekt de haalbaarheid van cisgenese als weg naar duurzame phytophthoraresistentie in aardappelen.

Voor DurPh is het een onderzoek naar de technische haalbaarheid. De maatschappij wil in Europa niet aan GMO's.

'Langzame, moeizame trajecten zijn de bottleneck in het vinden van de aardappel van de toekomst', is een stelling van Kessel. De resistenties uit wilde aardappelachtigen zijn volgens hem sneller te stapelen en met wisselende 'cassette's' in bestaande aardappelrassen te gebruiken.

Meervoudige resistenties

Cisgenese gebruikt soorteigen genen bij de modificatie. Meervoudige resistenties zijn van belang en het bewaren van die resistenties met een licht spuitregime is een maatregel die de onderzoekers achter de hand houden bij calamiteiten.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer