LTO Noord tegen verplichte weidegang

Groningen - LTO Noord Groningen heeft in de Groninger Statencommissie Bestuur, Financiën en Economie bij de inspraakronde fel gereageerd op de brief van de Dierenbescherming om weidegang verplicht te stellen.

Ook de mogelijke stikstofbemoeienis van Groningen, een idee van de Natuur Milieu Federatie (NMF) Groningen, werd als ongepast geafficheerd.
De reactie van LTO Noord Groningen-voorzitter Hilbrand Sinnema leidde tot terugtrekking van de brief van de NMF. Ook de verplichting van de weidegang kreeg uiteindelijk geen meerderheid.
De Dierenbescherming pleitte voor verplichte weidegang. In het Groninger Verdienmodel (GVM) is ervoor gekozen om weidegang te stimuleren. ‘Daarin staat het al beschreven’, vindt Sinnema. ‘De keuze moet bij de ondernemers blijven liggen. Een meerderheid was het daarmee eens.’ Weidegang wordt overigens al beloond in vier maatlatten: ammoniak, dierenwelzijn, energie en natuur & landschap.
De zuivelketen heeft duurzaamheidsdoelen gesteld voor 2020. Een onderdeel daarvan is het behoud van het aantal bedrijven die weidegang toepassen op 81,2 procent. Als het aandeel weidegang daalt, zal de zuivelindustrie kunnen sturen in de vorm van een hogere weidepremie. Dat ligt bij een productie van 8.000 liter melk per koe op 40 tot 80 euro per jaar.
Sinnema: ‘Het GVM-beleid is voor de melkveehouderij in Groningen bedoeld om tot een maatschappelijk acceptabele richting te komen met evenwicht tussen de landbouw en de omgeving. Ik ben blij dat de partijen dat hebben ingezien.’

Stikstof

Groningen is niet van plan zich te gaan bemoeien met stikstof, ook niet na de brief van de NMF. Het ambitieniveau van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) ligt al een stap hoger dan wettelijk vereist, omdat de emissiearme vloersystemen die tussen de 8,6 en 11 kilo ammoniak per dier per jaar uitstoten zijn verwijderd. In de MDV staan alleen systemen die minder dan 8,6 kilo per dier per jaar uitstoten. ‘Met het GVM is bewerkstelligd dat de grotere bedrijven moeten investeren in emissiearme vloersystemen.
Daarnaast zal er - wellicht al per 2015 - landelijke wetgeving komen voor alle melkveebedrijven rondom verplichtingen in emissiearme vloersystemen, vastgelegd in een nieuw besluit huisvesting. ‘En een deel van de bedrijven past al weidegang toe, ook dit reduceert de ammoniakemissie’, stelt Sinnema vast.
De NMF wilde de stikstofdiscussie aanwakkeren, maar LTO Noord Groningen vond dat geen provinciale zaak. ‘Dat regelt de PAS’, vindt Sinnema. Uiteindelijk werd de zaak van de milieufederatie ingetrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer