Derde van bedrijven als knelgeval

Bijna 7.000 bedrijven (6.926, om precies te zijn) hebben gebruikgemaakt van de knelgevallenregeling voor derogatie. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Arno de SnooIn totaal hebben 19.211 bedrijven zich aangemeld voor derogatie. Dat zijn er 2000 minder dan vorig jaar. Waarschijnlijk heeft een aantal ondernemers zich dit jaar niet gemeld. Van de wel aangemelde bedrijven hebben 5.537 aangegeven gebruik te willen maken van de voorziening voor fosfaat. Bedrijven moet daarvoor aantonen dat zij voor 1 mei 2014 financiële verplichtingen zijn aangegaan voor de aankoop van fosfaatkunstmest.
1.389 bedrijven hebben een voorziening aangevraagd voor grasland. Dat zijn de bedrijven die in 2014 niet kunnen voldoen aan de voorwaarde van minimaal 80 procent grasland.
Van de aanvragen voor de knelgevallenregeling hebben 770 bedrijven aangegeven gebruik te willen maken van zowel de voorziening voor fosfaat als voor grasland.
Het grote aantal aanvragen betekent dat veel boeren toch een probleem hadden dit jaar, zegt Wiebren van Stralen van LTO Noord. ‘Uiteindelijk heeft 36 procent van de boeren die derogatie hebben aangevraagd van de knelgevallenregeling gebruik moeten maken. De regeling is dus geen overbodige luxe gebleken.’

Geen zekerheid

Volgens Van Stralen is hiermee de kous nog niet af. ‘De aanvragen voor de knelgevallenregeling zijn gedaan, maar boeren hebben nog geen zekerheid of die ook worden gehonoreerd. Ze hebben de benodigde informatie doorgestuurd, maar het is ook maar de vraag hoeveel bedrijven ook daadwerkelijk groen licht krijgen. Ze gaan dus aan de slag met een bemestingsplan waarvan ze niet zeker weten of het wel voldoet. Bij een inspectie van de NVWA kan dat vervelende situaties opleveren. Het is ook de vraag hoe de knelgevallenregeling wordt beoordeeld: Wordt deze tot op de millimeter gevolgd of gaan de inspecteurs hier ruimhartiger mee om?’
Verder uit Van Stralen zijn zorgen over het feit dat deelnemers aan de regeling zich hebben moeten melden middels een vinkje: Hierdoor geven ze aan dat er op hun bedrijf iets anders is dan bij hun collega’s. Dat kan aanleiding zijn om dit soort bedrijven eerder te controleren.
Al met al heeft LTO een dubbel gevoel bij de regeling. ‘Aan de ene kant is het goed dat boeren de knelgevallenregeling is geboden’, zegt Van Stralen. ‘Aan de andere kant is het meer administratief werk voor boeren en blijft de onzekerheid of de RVO de aanvragen ook accepteert.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer