Onderhandelingen+superprovincie+mislukt
© Ministerie van Binnenlandse Zaken

Onderhandelingen superprovincie mislukt

De onderhandelingen over een superprovincie zijn mislukt. De fractieleiders van PvdA, D66 en GroenLinks hebben dat vandaag gezegd na besprekingen met het kabinet.

Naast de regeringspartijen VVD en PvdA was steun van D66 en GroenLinks nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De superprovincie zou moeten worden gevormd door Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Geen draagvlak

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom waren de verschillen te groot en niet overbrugbaar. Het kabinet moet nu bepalen op welke manier het verder wil met het plan, 'maar er is nu geen politiek draagvlak voor'.

Samsom zei dat hij het voorstel graag door had willen zien gaan. Veel dingen zijn wel met succes afgesproken met de oppositie, benadrukte hij, maar het is nu een keer niet gelukt.

Oppositiepartijen

PvdA-minister Ronald Plasterk heeft er volgens hem alles aan gedaan om het voorstel te laten slagen. Maar oppositiepartijen zijn nu eenmaal niet verplicht om mee te werken, weet Samsom.

Volgens Pechtold staat het wel het kabinet vrij met een wetsvoorstel over een superprovincie te komen en zal hij daar gewoon naar kijken. Het overleg is volgens hem mislukt omdat de ideeën te ver uit elkaar liggen.

Wensen

Ook GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik zei dat de verschillen tussen de partijen te groot waren om er op korte termijn uit te komen. 'Het kabinet kent nu onze wensen.'

Het plan voor een superprovincie is wat hem betreft mislukt, tenzij het kabinet nog met een plan komt dat GroenLinks toch ziet zitten. 'Maar dat zou me verrassen', stelt Van Ojik.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer