Rutte+wil+superprovincie+deze+kabinetsperiode
© vvd

Rutte wil superprovincie deze kabinetsperiode

De superprovincie moet er nog deze kabinetsperiode komen, meldt De Telegraaf. De ambitie om Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen te voegen, staat volgens premier Mark Rutte nog steeds overeind.

Onderhandelaar en Noord-Hollands commissaris van de Koning, Johan Remkes, bevestigde woensdag dat de provincies graag na een fusie zelf over Schiphol willen beslissen.

Het kabinet heeft daar weinig trek in, weet de krant. Bronnen rond de moeizame gesprekken stellen dat de provincies hun eisenpakket flink hebben opgeschroefd.

Afluisterpraktijken

De provincies zouden weten dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de kwestie tot een goed einde moet brengen. Dat na de afluisterpraktijken waardoor hij ernstig onder vuur kwam te liggen in de Tweede Kamer.

De premier wil niets kwijt over de voortgang van het fusieproces. Tot nu toe verzetten de provincies er tegen. Voor volgend jaar is al een eerste miljoenenbesparing ingeboekt die de fusie moet opleveren. Of die gehaald wordt is onduidelijk.

Provinciale verkiezingen

Rutte kan volgens De Telegraaf niet zeggen of bij de provinciale verkiezingen van volgend jaar mensen in Utrecht, Noord-Holland en Flevoland al voor de superprovincie kunnen stemmen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer