CDA%3A+Plasterk+moet+weg+van+tekentafel
© Ruud Ploeg

CDA: Plasterk moet weg van tekentafel

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken moet ophouden met Nederland steeds maar opnieuw in te delen. 'Hij moet weg van de tekentafel', zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Van Toorenburg reageert daarmee op uitspraken van de minister in De Telegraaf. Plasterk wil toe naar zeven provincies, waarbij alleen Friesland, Noord-Brabant en Limburg nog in de huidige vorm mogen blijven bestaan.

Naast de superprovincie waarin Flevoland, Utrecht en Noord-Holland moeten opgaan, wil Plasterk dat ook Zeeland en Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel en Groningen en Drenthe op den duur samengaan.

Decentralisatie rijkstaken

CDA snapt niet 'voor welk probleem dit een oplossing is', zegt Van Toorenburg. 'Op onze steun hoeft hij niet te rekenen. Laat Plasterk zich liever met echte problemen houden, zoals de enorme decentralisatie van rijkstaken.'

Een woordvoerder van Plasterk onderstreept dat het samengaan van andere provincies naast de superprovincie bedoeld is voor de lange termijn. 'Dat is niet voor deze kabinetsperiode.'

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer