SP+vraagt+actie+tegen+denitrificatie
© Nieuwe Oogst

SP vraagt actie tegen denitrificatie

De SP wil de bemestingsnorm voor stikstof op doorlatende zandgronden veel verder terugbrengen dan de 230 kilo per hectare van de nieuwe derogatie. De Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling stellen dat voor.

De recente ophef over rotte-eieren lucht bij het Brabantse Deurne is voor de Kamerleden aanleiding tot het stellen van vragen aan de staatssecretarissen Sharon Dijksma (EZ) en Wilma Mansveld (Milieu).

Overbemesting

Van Gerven en Smaling denken dat de oorzaak van de stank niet ligt bij de uitstoot van kolencentrales, maar het gevolg is van ‘decennialange’ overbemesting van de bodem. Dat zou zorgen voor de toename van pyrietoxidatie in combinatie met denitrificatie.

Gezien de onbeheersbaarheid van een dergelijk proces in de bodem, zou de overheid de bemestingsniveaus op de zeer doorlatende pleistocene zandgronden tegen het licht moeten houden. De huidige derogatienormen liggen ‘royaal boven hetgeen de Nitraatrichtlijn voorschrijft’, waarschuwt de SP.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 13°
  80 %
 • Dinsdag
  17° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer