Blgg%3A+calciumtekort+in+de+bodem
© Agrifirm

Blgg: calciumtekort in de bodem

Op veel percelen is een tekort aan plantbeschikbare calcium. Dat blijkt uit de bodem- en gewasanalyses van Blgg AgroXpertus in 2013.

Met name in de fruitteelt zijn flinke tekorten te zien, maar dit geldt volgens Blgg zeker ook voor de vollegrondteelt, akkerbouwpercelen en voor gras- en maïsland.

Volgens Arjan Reijneveld, productmanager bij Blgg, vallen vooral de enorme verschillen tussen percelen op. 'We zien het op alle grondsoorten terug.'

Calcium

Op zandgrond heeft 60 procent van de akkerbouwpercelen te weinig calcium (zie afbeelding). Dat geldt ook voor 71 procent van de fruitpercelen, 71 procent van het maïsland en voor 49 procent van de vollegrondpercelen.

Calcium was lang een vergeten element, zegt Reijneveld. Volgens hem zijn bladbespuitingen alleen veelal niet voldoende om aan de behoefte te voldoen.

Optimale gift

Een optimale gift is vooral bij aanvang van de teelt belangrijk omdat planten dan het gemakkelijkste calcium kunnen opnemen. Tekorten zijn vaak pas later in het seizoen zichtbaar, maar dan moeilijk te corrigeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer