%27Bodem+moet+steenmeel+leren+eten%27
© nieuwe oogst

'Bodem moet steenmeel leren eten'

Gebruik van 5 of 10 ton steenmeel per hectare heeft op een proefperceel bij familie Schrör in Musselkanaal geen opbrengstvermeerdering gegeven. Wel zijn er objecten met opbrengstvermindering.

Steenmeel kan een ‘versleten’ bodem verbeteren. Omdat de slijtage het resultaat van tientallen jaren is en het in een proef belangrijk is om resultaat te boeken, hebben onderzoekers gekozen voor een hoge gift.

Voor de sterk wisselende resultaten in de proef heeft bodemkundige Huig Bergsma een verklaring. ‘De bodem moet het steenmeel leren eten. Het bodemleven moet zich reorganiseren en leren wennen aan het oude niveau aan mineralen.’

Koeien

In een gezonde bodem is het gewicht van al het bodemleven per hectare gelijk aan het gewicht van vier koeien.

‘Met een gift steenmeel komt het gewicht van één koe er per hectare aan bodemleven bij. Afhankelijk van de soort bodem kan dat in het begin ten koste gaan van de opbrengst’, zegt Bergsma.

Verteringscapaciteit

Onderzoekers moeten op zoek naar methoden die voorspellen in hoeverre een bodem minerale meststoffen kan verwerken.

‘Bij een lage verteringscapaciteit moet je werken met lagere doseringen’, stelt Bergsma, die de resultaten vandaag op het bedrijf van Schrör presenteerde.

Geen minerale meststoffen aan de bodem toevoegen, is volgens de bodemkundige geen optie. ‘De minerale uitputting van de bodem zal dan doorgaan.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer