Bemestingsvrije+zone+Bunderbos+onderzocht
© Mark Ahsmann

Bemestingsvrije zone Bunderbos onderzocht

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoek doet naar alternatieven voor de omstreden bemestingsvrije zone ten oosten van het Bunder- en Elsloërbos. Een motie die daarom vraagt is vorige week donderdag aangenomen.

De motie was ingediend door Dion Graus (PVV) en kreeg de steun van VVD, CDA, PVV, CU, SGP, Groep Bontes/van Klaveren en Van Vliet. De motie verzet zich tegen de geplande bemestingsvrije zone van 300 meter breed bij het Limburgse Natura 2000-gebied.

De opdracht aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) luidt nu om na te gaan of in het beheerplan van het Bunder- en Elsloërbos alternatieven gevonden kunnen worden voor zo’n bemestingsvrije zone.

Natuur

In het beheerplan voor het Natura 2000-gebied wordt een bemestingsvrije zone voorgesteld. Die zou nodig zijn om de kwetsbare natuur in het gebied te beschermen tegen een te hoge nitraatbelasting.

LLTB is van mening dat de noodzaak van deze zone niet goed is onderbouwd. Er zijn volgens de LLTB alternatieven om te komen tot een lagere nitraatbelasting, die niet zijn bekeken.

WML

Een voorbeeld is de bedrijfsgerichte aanpak die Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) samen met boeren heeft ontwikkeld. Een zone heeft bovendien zeer ingrijpende gevolgen voor de boeren in het gebied.

Waarnemend voorzitter Elly Roebroek van de LLTB is tevreden met het resultaat. 'Dit is op dit moment het maximaal haalbare. We krijgen zo de ruimte om naar alternatieven te kijken.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer