Moeite+met+inhouding+rente
© Nieuwer Oogst

Moeite met inhouding rente

Melkveehouders hebben er moeite mee dat DOC Kaas bij het overschrijden van het melkquotum melkgeld renteloos inhoudt.

Ook Royal FrieslandCampina (RFC) betaalt geen rentevergoeding als de superheffing via de melkgeldnota is doorbelast. Wel is er bij RFC een uitzondering.

Volgens woordvoerder Jan Willem ter Avest van FrieslandCampina is het wel of niet vergoeden van rente bij het overschrijden van superheffing afhankelijk van afspraken.

'Melkveehouders met wie wij inningsafspraken hebben en waarvan het geld op de vrije ledenrekening wordt gestort, ontvangen rente.'

Superheffing

Dit geldt niet als de superheffing over de maanden juni tot en met september via de melkgeldnota wordt doorbelast. Dan betaalt RFC over dit geld geen rentevergoeding.

Volgens melkveehouder Koert Tromp van maatschap Tromp uit het Groningse Houwerzijl, die nu nog aan DOC Kaas levert, vergoedt de zuivelonderneming uit Hoogeveen geen rente over te veel ingehouden superheffingsgeld.

Volgens hem zouden twintig andere melkveehouders ook geen rente over het melkgeld hebben gekregen.

Onterecht

De melkveehouder vindt het onterecht dat de melkfabriek het melkgeld een half jaar vasthoudt zonder daar rente voor te betalen. Over vroegtijdig ingehouden superheffingsschuld vergoedt DOC geen rente, zo staat ook in haar stukken.

Alternatief dat het zuivelbedrijf aanbood is een bankgarantie. Dit is 1 procent van het bankgarantiebedrag.

· Lees meer hierover deze zaterdag in N ie u we Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer