Natuurplan+in+Groninger+Verdienmodel
© Geert Job Sevink

Natuurplan in Groninger Verdienmodel

Melkveehouders die willen uitbreiden of nieuw bouwen in Groningen boven de 2 hectare, moeten een 7,5 gemiddeld halen over negen maatlatten. Daarnaast moeten ze voldoen aan zeven randvoorwaarden, waaronder een bedrijfsnatuur- en landschapsplan.

Dat laatste was tot het laatst punt van discussie tussen de opstellers LTO Noord en Natuur en Milieufederatie Groningen, bleek vanochtend tijdens de presentatie van het model aan Statenleden in Wehe-den Hoorn.

Provincie Groningen, LTO Noord en de Natuur en Milieufederatie waren een jaar bezig om het duurzaamheidsmodel te ontwikkelen voor melkveehouders die hun bouwblok willen vergroten van 2 tot maximaal 4 hectare.

Maatlat Duurzame Veehouderij

Het Groninger Verdienmodel wordt een module binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en krijgt een eigen certificaat. SMK gaat de negen maatlatten jaarlijks toetsen.

Naast de vier maatlatten uit de MDV ammoniak, dierenwelzijn, diergezondheid en energie, ontwikkelde de werkgroep zelf ook vijf maatlatten: kennisontwikkeling, omgevingsgerichtheid, natuur en landschap, kringlopen en grondgebondenheid.

Randvoorwaarden

De zeven randvoorwaarden zijn: wettelijke vereisten, bouwblok op maat-methode, dialoog met omgeving, norm grondgebondenhied (4,5 grootvee-eenheden per hectare), bedrijfsnatuur- en landschapsplan, ammoniak en natuur en landschap.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer