Melkveehouder test Groninger Verdienmodel

DLV heeft in opdracht van provincie Groningen het Groninger Verdienmodel doorgenomen op twintig melkveebedrijven in Groningen.

Melkveehouder+test+Groninger+Verdienmodel
© NVT

Het duurzaamheidsmodel voor akkerbouwers en melkveehouders, die willen uitbreiden of nieuw bouwen, treedt naar verwachting 1 juli in werking.

Melkveehouders die hun bouwblok naar maximaal 4 hectare willen uitbreiden moeten voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Daarnaast ontwikkelde de werkgroep een eigen maatlat die kennis, omgevingsgerichtheid, natuur en landschap, kringlopen, architectuur en erf, dialoog en innovatie toetst.

2,5 miljoen kilo melk

Maatschap Tromp uit Houwerzijjl deed mee aan de voorverkenning. Ze nam vorig jaar een nieuwe ligboxenstal voor 275 melk- en kalfkoeien in gebruik. Doel is om per 2015 2,5 miljoen kilo melk te produceren.

Koert Tromp vindt het een goede zaak dat ondernemers straks niet alleen moeten scoren op diergezondheid, maar ook meer moeten aandacht moeten schenken aan de omgeving.

'Er zijn boeren waar het erf er chaotisch uitziet. Dat zien wij, maar ook de burgers. Daarom hebben wij ervoor gekozen om een eenheid te creëren en de oude gebouwen te slopen en de kuilplaten aan het zicht te onttrekken.'

Presentatie

LTO Noord Groningen, provincie Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen presenteren 28 mei het verdienmodel aan de Statenleden van provincie Groningen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer