Nertsenverbod is plots een bijzonder prijzig principe

De Haagse rechtbank zette deze week de Kamermeerderheid die steun gaf aan het verbod op de nertsenhouderij in zijn hemd.

Nertsenverbod+is+plots+een+bijzonder+prijzig+principe
© Nieuwe Oogst

Dat edelpelsdierenhouders hun bedrijven mogen voortzetten tot 2024 is volgens de rechter geen afdoende compensatie voor het sluiten van deze sector. Wil het parlement doorzetten, dan moet een flinke som geld betaald worden ter genoegdoening.

Dit vonnis heeft niet uitsluitend voor de edelpelsdierenhouders positieve consequenties. Ook andere groepen ondernemers die zich in het verdomhoekje geplaatst zien, putten hieruit hoop.

Het signaal dat hiervan uitgaat is namelijk dat het verbieden van een volledige bedrijfstak geen kwestie is van ‘voor’ of ‘tegen’, maar dat betreffende partijen ook boter bij de vis moeten doen.

De overheid moet een financieel offer brengen als zij zo’n vergaand besluit wil doorvoeren. Geen klein bier in dit geval. Verschillende onderzoekers schatten de kostenpost van het verbod voor nertsenhouders variërend op enkele honderden miljoenen tot minimaal 1 miljard euro.

Daarmee wordt het een besluit met een politiek veel zwaardere lading. Het verbieden van een bedrijfstak die op een laag politiek draagvlak kan rekenen, concurreert dan met een bezuiniging op de kinderopvang, vele handen aan het bed in de zorg of duizenden leraren voor de klas.

Een principieel standpunt krijgt zo een pittig prijskaartje om de nek gehangen. Wetende dat tientallen Nederlandse ondernemers in Zuid- en Oost-Europa nieuwe bedrijven openen, is er bovendien sprake van een waterbedeffect. Het aanbod verschuift.

Dat zo’n verbod de belastingbetaler honderden miljoenen euro’s kost, maakt de vraagtekens die toch al worden gezet bij nut en noodzaak enkel groter. Het moet parlementsleden dan wel heel veel waard zijn om het nertsenverbod door te zetten.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer