Klimaatrapport laat winst in de agrosector zien

Landbouwbedrijven maken werk van energiebesparing en de terugdringing van broeikasgassen. De agrosector is goed op weg om de klimaatdoelen voor 2020 te halen, blijkt uit het rapport 'Energie en klimaat in de Agrosectoren'.

Klimaatrapport+laat+winst+in+de+agrosector+zien
© Nieuwe Oogst

Het merendeel van de ondernemers heeft al maatregelen genomen. De melkveehouderij is nu voor 68 procent energieneutraal, de intensieve sectoren voor ruim 20 procent.

De glastuinbouw heeft als grootste energieverbruiker zijn energie-efficiëntie met 56 procent verbeterd. Boeren zijn sinds 2005 nettoleverancier van elektriciteit.

Duidelijk is ook dat er nog veel winst te realiseren valt. Winst in de zin van verdere reductie van energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen. Veel boeren en tuinders zijn al een eind op streek, maar een flink deel kan er nog best een tandje bijzetten.

Het rapport legt ook bloot dat biomassa als energiebron en andere niet-voedseltoepassingen nog in de kinderschoenen staat. De doelen voor 2020 zijn nog ver weg. Wetenschappelijk kan er veel, de praktijkslag maken is lastiger, zoals geldt voor grasraffinage. Het wordt tijd voor de eerste initiatieven op dat terrein.

Winst valt ook te realiseren in beeldvorming. Als het in de publieke opinie gaat over de landbouw en verduurzaming, dan is de energieprestatie van boeren zeker niet het thema dat het beeld bepaalt. Aan de sector de uitdaging om de prestaties verzameld in dit rapport beter voor het voetlicht te brengen.

Winst zal ook geboekt moeten worden in het verdienmodel. Zo kost warmtekrachtkoppeling glastuinders momenteel geld. Als ondernemers hier structureel op toe moeten leggen, ebt de bereidheid om te investeren snel weg. Verdere innovatie en overheidsstimulans zijn een keiharde voorwaarde om op deze thema’s winst te blijven boeken.

Patrick Bramer, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer