Genieten van 'extreem coolste excursie'

'Dit was de extreem coolste excursie die ik ooit heb meegemaakt.' Dat zei een van de deelnemers na het bezoek aan het varkenshouderijbedrijf van Twan Claessens uit het Limburgse Leunen.

Genieten+van+%27extreem+coolste+excursie%27
© Ge Hirdes

Die opmerking klonk varkenshouder Claessens als muziek in de oren. Caessens is de bedenker van het evenement 'Smaak zit tussen je oren' Vrijjdag gingen zo'n 350 leerlingen van basisscholen uit Venray in het kader van dat evenement de boer op bij vijf verschillende land- en tuinbouwbedrijven.

Goede neus

'Ik begin mijn verhaal altijd met te vertellen dat varkens een ontzettend goede neus hebben waarmee ze truffels kunnen vinden. En dat varkens vinden dat mensen stinken. Dat breekt het ijs. De meeste kinderen vinden namelijk dat varkens stinken en stank is hier in de regio wel een gevoelig onderwerp.'

Met smaak vertelt Claessen hoe hij de kinderen helemaal enthousiast krijgt, wanneer hij vertelt over het bier, de chocolade, brood en dipsaus dat hij zijn varkens voert via bijproducten. En dat varkens een uitgebalanceerd dieet krijgen, iets wat je van de meeste mensen niet kunt zeggen.

Intense reactie

'Wanneer we de stal ingaan knijpen veel kinderen hun neus dicht en dan is het geweldig om te zien hoe intens ze op jonge dieren reageren. Ze pakken de biggen op en aaien ze. Dan is geur geen item meer', vervolgt Claessens. Hij hoopt dat die associatie lang blijft hangen.

Aansluitend aan het bedrijfsbezoek proefden de 350 leerlingen van verschillende gerechten die topkoks maakten van producten van de bedrijven die waren bezocht. Daarna werd de opgedane kennis getest.

Laten zien wat je doet

De aftrap van 'Smaak zit tussen je oren' was donderdag. Een van de sprekers die avond was Gé Backus, directeur Agro Food Connect bij DLV. De strekking van zijn verhaal was: 'Be good and tell it. Laat zien wat je doet.'

Nieuw is dat geluid niet, maar die boodschap kan ook niet vaak genoeg worden herhaald. 'Mensen vullen vaak zelf het antwoord in als ze ergens vraagtekens bij zetten. Dat kunnen wij als land- en tuinbouw beter zelf doen', aldus Claessens.

'Smaak zit tussen je oren' op het Museumplein in Venray duurt nog tot zondagmiddag 17 uur. De volgende editie van dit evenement wordt in 2015 in het derde weekend van mei gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer