Samen+afvalwater+zuiveren+Bommelerwaard
© Nieuwe Oogst

Samen afvalwater zuiveren Bommelerwaard

Met de huidige strenge milieueisen ontkomen tuinders in de Bommelerwaard niet aan samenwerking om smerig water te zuiveren en samen af te voeren. Dat zegt de werkgroep Waterkwaliteit Bommelerwaard en Neerijnen.

De aanleg van een nieuw riool kost alleen al 10 miljoen euro, een bedrag dat wordt voorgeschoten door de gemeenten Zaltbommel, Maasdriel en Neerijnen en het waterschap Rivierenland. De tuinders moeten hun aandeel ervan binnen vijftien jaar terugbetalen.

Voorwaarde is dat alle tuinbouwbedrijven zich op de riolering en gezamenlijke zuivering aansluiten. De gemeenten mogen de tuinders daartoe niet dwingen. Dat is juridisch gezien geen haalbare kaart.

Ontwikkelingskosten

Lozing op het oppervlaktewater mag niet meer en de verwachting is dat iedere tuinder toch mee gaat doen. De gemeenteraden besluiten binnenkort over het beschikbaar stellen van een bedrag voor de ontwikkelingskosten.

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer