Zeeuws%2DVlaanderen+pakt+BVD+regionaal+aan
© Jos Thelosen

Zeeuws-Vlaanderen pakt BVD regionaal aan

In Zeeuws-Vlaanderen is ZLTO een project gestart dat de runderziekte BVD in de hele regio moet bestrijden. Veehouders en dierenartsen pleitten al veel langer voor deze gebiedsgerichte benadering.

Rundveehouders kunnen op bedrijfsniveau vrijwillig meedoen aan landelijke GD-programma’s tegen BVD. ‘Maar omdat de ziekte zo besmettelijk is, kan de aanpak een stuk effectiever worden als je buren ook meedoen’, vertelt ZLTO-projectleider Karola Colombijn.

In Zeeuws-Vlaanderen stak een groep veehouders en dierenartsen de koppen bij elkaar en vatten het plan op om BVD op gebiedsniveau uit te bannen; een noviteit in Nederland.

België

'Het gebied leent zich ervoor', licht Colombijn toe. 'Aan de ene kant ligt water, aan de andere kant België waar ze al veel verder zijn met de aanpak van de ziekte. Vanaf 1 januari 2015 is BVD-bestrijding er zelfs verplicht.'

De komende weken gaat het project van start, te beginnen met het informeren van dierenartsen. Iets later volgen informatiebijeenkomsten voor melk- en vleesveehouders.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer