Tienduizenden+dragers+BVD
© Nieuwe Oogst

Tienduizenden dragers BVD

'Achtduizend bedrijven zijn nu serieus bezig met de aanpak van BVD, maar met veertig- tot zeventigduizend uitscheiders is dit dweilen met de kraan open', stelt melkveehouder Harm Holman.

'Het gros, 65 procent van de melkveehouderijbedrijven, is niet bezig met de aanpak van BVD. Maar ook als je vrij bent van BVD loop je een behoorlijk risico, omdat er zoveel dragers zijn’, stelt de veehouder uit het Drentse Steenbergen.

Dragers van Bovine Virus Diarree (BVD) verspreiden het virus hun leven lang en in grote hoeveelheden. Besmetting vindt plaats aan het begin van de dracht, wanneer de moeder geen weerstand heeft tegen BVD.

Slechtere groei

Een BVD-kalf groeit vaak slechter op. De helft sterft voordat ze volwassen zijn. 'Naar schatting is 4 procent van de Nederlandse kalveren drager van BVD. Voor kalveren uit de Baltische-staten ligt dit misschien iets lager', stelt Holman.

‘Met de importkalveren erbij praat je dan over veertig- tot zeventigduizend BVD-dragers per jaar. Net zoveel dieren sterven waarschijnlijk aan de directe en indirecte gevolgen van BVD.’

Het gaat daarbij om veertigduizend in Nederland geboren kalveren en naar schatting dertigduizend importkalveren.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  60 %
 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer