Akkerbouwers+bekijken+resultaat+zaaiwerk
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers bekijken resultaat zaaiwerk

Onder grote belangstelling is vanmiddag een zaaidemonstratie uitgevoerd tijdens de open dag van proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta.

Zo'n tweehonderd aanwezigen bekeken na een demonstratie zaaien met minimale grondbewerking het zaaiwerk van de zaaimachines van Claydon en Väderstad.

Zwaardere gronden

Claydon is een directzaaimachine van Engelse makelij en geschikt voor strip-till zaaien waarbij alleen de zaairijen worden losgetrokken. De machine werkt met een rijafstand van 30 centimeter en kan gebruikt worden voor meerdere graangewassen met name op de zwaardere gronden.

De zaaimachine van Claydon is verkrijgbaar in breedten variërend van 3 tot 6 meter. Afhankelijk van het te zaaien gewas kan de bewerkingsdiepte ingesteld worden van 1,5 tot 18 centimeter.

Zweedse machine

Väderstad is een Zweedse machine en relatief nieuw in Nederland. Op Ebelsheerd werd de Väderstad Rapid gedemonstreerd door medewerkers van importeur Homburg uit Stiens.

De Väderstad bewerkt en egaliseert de graanstoppel en zaait in één werkgang een nieuw graangewas in. Met de machine is het ook mogelijk om direct kunstmest mee te geven.

Veelbelovend

De akkerbouwers in het Oldambt zijn zeer geïnteresseerd in zaaimethoden zonder intensieve grondbewerking. Op het oog ziet het zaaiwerk van beide gedemonstreerde machines er veelbelovend uit.

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer