Han+Weber%3A+dijkverhoging+niet+altijd+oplossing
© Provincie Zuid-Holland

Han Weber: dijkverhoging niet altijd oplossing

'Dijkverhoging is in het dichtbebouwde Zuid-Holland met veel lintbebouwing op de dijken vaak zo ingrijpend dat dat niet altijd een oplossing is', vindt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber.

De gedeputeerde zei dit gisteren tijdens symposium ‘Toekomst voor dijken’ in Nieuwerbrug. Hij opende het symposium met de constatering dat een bredere kijk op het waterveiligheidsvraagstuk gewoon geworden is.

'Coördinatiecommissie Dijkverzwaringen, die nu opgeheven is, was bij haar oprichting in de jaren '70 een pionier op het gebied van werken aan oplossingen', blikt Weber terug.

Daarin kwamen volgens hem de belangen van zowel waterveiligheid als behoud van natuur, landschap en cultuurhistorie terug. 'Tegenwoordig mag men dit van overheden verwachten.'

Breder

De deltabeslissingen, die in september 2014 door het kabinet worden genomen, leggen nieuwe normen op voor dijken. Dat betekent dat voor sommige gebieden maatregelen nodig zijn om de veiligheid tegen dijkdoorbraken te vergroten.

Ook kan van sommige binnendijken de waterkerende functie vervallen. Het symposium ging in op de consequenties hiervan en de aanpak van de uitvoering.

Waterveiligheid

Provincie Zuid-Holland wil de vraag naar waterveiligheid breder bekijken. Zo organiseert de provincie in de Alblasserwaard voor de uitvoering van de deltabeslissingen met andere partijen een gebiedsproces.

De provincie gaat als trekker op zoek naar oplossingen die meerdere belangen kunnen dienen. In de Alblasserwaard liggen stevige dijkversterkingsopgaven maar ook opgaven voor natuur en ruimtelijke ordening.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer