Nederland houdt tekort aan neerslag

Het blijft de komende weken droog in Nederland. Het hele land heeft te maken met een tekort aan neerslag, ondanks de hoosbuien van het afgelopen weekend.

Nederland+houdt+tekort+aan+neerslag
© Wageningen UR

Maatregelen als een sproeiverbod en extra inlaat van water uit de grote rivieren en meren zullen nog enige tijd blijven gelden.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van Rijkswaterstaat meldt dit vandaag in een zogenoemd droogtebericht. Er is nu al ruim een week sprake van droogte, waardoor oppervlaktewater verdampt en de grondwaterstand steeds verder zakt.

Veendijken

De LCW waarschuwt waterbeheerders dat zij waakzaam moeten zijn op de razendsnelle ontwikkeling van blauwalg en botulisme onder deze omstandigheden. Ook blijven extra inspecties van met name de veendijken nodig.

Er is nog geen sprake van verzilting in het westen van het land, al wordt het Volkerak-Zoommeer sinds vorige week wel extra doorgespoeld.

Rijn, Maas, IJsselmeer en Markermeer hebben nog voldoende water om de regio's zonodig van extra water te kunnen voorzien. Dat gebeurt ook al op een aantal plekken in het land.

Onder normale peil

De afvoer van de Rijn zal volgende week onder het normale peil zakken, verwacht de LCW, maar de commissie denkt dat de stand voldoende hoog blijft om aan de watervraag te kunnen voldoen. De afvoer van Rijnwater zakt omdat het ook in Zwitserland en Duitsland warm en droog is.

De stand van de Maas blijft op een normaal niveau. De Maas is een regenrivier die zich snel vult na neerslag in het stroomgebied.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer