Delflands eerste veenkades op droogte

Inspecteurs en vrijwilligers van het dijkleger van hoogheemraadschap van Delfland controleren deze en volgende week de droogtegevoelige veenkades.

Delflands+eerste+veenkades+op+droogte
© Hoogheemraadschap van Delfland

De controle van 195 kilometer waterkering is bedoeld om de huidige conditie in beeld te brengen. Van droogte is nog geen sprake. Wel bereidt het waterschap zich voor 'op een mogelijke droge periode komende zomer'.

Het beeld van de conditie van de veenkaden op dit moment bestaat uit inspectierapporten en fotomateriaal, waarmee verzakkingen, scheuren en oneffenheden worden vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt als nulmeting om later in het seizoen te bekijken of de toestand van de dijken verandert.

Veen

Veenkaden zijn hoofdzakelijk te vinden in gemeenten Midden-Delfland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Ze zijn ontstaan door inpoldering.

Veen heeft de eigenschap bij droogte sterk te krimpen en gewicht te verliezen. Dit kan scheuren veroorzaken en heeft invloed op de stabiliteit van de kade waardoor deze kan verzakken of afschuiven. Dat is eerder gebeurd in het Utrechtse Wilnis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer