2.700 hectare landbouwgrond nodig voor EHS

In Drenthe moet de komende jaren nog 2.700 hectare landbouwgrond worden aangekocht voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat blijkt uit de Realisatiestrategie Platteland over de aanpak voor de uitvoering van natuur tot 2027.

2%2E700+hectare+landbouwgrond+nodig+voor+EHS
© NVT

Gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) concludeert dat al veel grond beschikbaar is voor natuurontwikkeling. 'Van de 70.000 hectare natuur die Drenthe rijk is moet nog 7.000 hectare ingericht worden. Dat gaat om 10 procent.'

Terreinbeheerders

Een groot deel van de natuur is al in handen van terreinbeheerders of particuliere natuurbeheerders, geeft Munniksma aan.

'De laatste stukjes grond zijn nodig voor het inrichten en afronden van het gebied, zodat ze goed beheerd kunnen worden. We gaan dan ook geen nieuwe grote natuurgebieden als het Dwingelderveld aanleggen, maar gaan de verspreid liggende problemen oplossen.'

Anreper-Deurzerdiep

Ondertussen zijn de voorbereidingen van een aantal projecten gestart die binnen de Realisatiestrategie Platteland prioriteit hebben. Zo wordt al gewerkt aan de grote projecten Hunzedal, Oude Willem, De Reest en het Bargerveen.

Daarnaast starten projecten als Anreper-Deurzerdiep (Drentsche Aa), de Smildeger Venen (Fochteloerveen), Spier-Moraine en Oostervoortsche Diep (Roden-Norg).

Realisatiestrategie

De Realisatiestrategie is samen met de partners van de Commissie Landelijk Gebied (waterschappen, Het Drents Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Natuur- en Milieufederatie, gemeenten, LTO-Noord en Drents Particulier Grondbezit) tot stand gekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer