Afschot+grote+grazer+blijft+twistpunt
© Flevoland

Afschot grote grazer blijft twistpunt

Het populatiebeheer in natuurgebieden als de Oostvaardersplassen blijft voor veel tegenstellingen zorgen in de Tweede Kamer. Dat bleek gisteren tijdens een debat over wildbeheer.

'Grote grazers lijden zichtbaar in de Oostvaardersplassen', zei VVD-Kamerlid André Bosman. 'Het is een onhoudbare situatie. Menselijk ingrijpen blijft permanent nodig.'

Daarmee ging hij in tegen de lijn van partijen als SP, PVV, GL en PvdD. Die vinden dat de grote grazers meer ruimte moeten krijgen en willen alternatieven ontwikkelen om afschot te voorkomen.

SP wil zelfs helemaal niet ingrijpen. 'Een systeem waarin de natuur bepaalt welke dieren sterven, is te verkiezen boven een systeem waarin de mens dat bepaalt', zei SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Onvruchtbaar

Dion Graus van de PVV vindt het onvruchtbaar maken van dieren beter dan afschot. Ook bijvoeren moet mogelijk zijn om de overlevingskansen te vergroten. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) laat weten dat onvruchtbaar maken te duur en complex is.

SGP maakte zich zorgen over de kans dat veel dieren de komende winter zullen sterven. 'Door de zachte winter en het mooie voorjaar zijn er veel geboorten geweest bij grote grazers, zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop.

'Dat betekent dat er veel dieren de winter in zullen gaan. Wat gebeurt als weer strenge winter komt?'

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer