Dijksma+verdedigt+derogatie
© Dirk Hol

Dijksma verdedigt derogatie

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verdedigde vandaag in de Tweede Kamer haar derogatie-aanpak 'Ik heb er alles aan gedaan om het beste voor Nederland eruit te halen', laat ze weten op kritische vragen van VVD, CDA en CU.

Opnieuw onderhandelen over de derogatie is geen serieuze optie, meent de bewindsvrouw. 'Zolang we onderhandelen kan er geen formele derogatie worden afgegeven.'

De Europese Commissie kan pas in september weer een besluit nemen. 'Dat zou betekenen dat Nederland in 2014 zonder derogatie zit. Dat zou de sector zomaar 100 miljoen euro kosten', verzekert ze.

Stikstofnorm

Het terugbrengen van de stikstofnorm naar 230 kilo dierlijke mest per hectare op zand en löss is terecht, zegt Dijksma. 'In die gebieden zijn de zaken niet op orde. Daar is dit besluit van de Europese Commissie ook op gebaseerd.'

Dijksma liet weten dat zij eerder had moeten communiceren over het verbod op fosfaatkunstmest. 'Ik heb hiervan geleerd dat dergelijke kleine punten ook meteen benoemd moeten worden.'

Fosfaatkunstmest

Het verbod op fosfaatkunstmest past voor de Europese Commissie bij het streven naar efficiënter gebruik van grondstoffen. Dijksma vindt dat het verbod in lijn is met het voornemen van de sector om van kunstmest af te willen.

'De startgift fosfaat hoeft niet met kunstmest, maar kan ook met dierlijke mest. Dat heeft sector ook als oplossing aangegeven.'

Geheimen

VVD, CDA en CU willen dat de staatssecretaris in de toekomst de sector meer betrekt bij de besluitvorming over het mestbeleid. Dijksma zei in een reactie dat ze altijd te maken heeft met de eisen van de Europese Commissie en de wensen van de sector.

'Dan lijkt het soms dat er twee werkelijkheden zijn die ik bij elkaar moet brengen.'

Geen geheimen

Dijksma liet weten dat er geen geheimen zijn aangaande de onderhandelingen tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie. Zij reageerde daarmee op vragen van het CDA die inzage wil hebben in het onderhandelingsproces.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  7° / 4°
  70 %
Meer weer