'Europese commissie stond op fosfaatverbod'

'De Europese commissie stond op een verbod voor derogatiebedrijven om nog fosfaat uit kunstmest aan te wenden vanwege het grote mestoverschot in Nederland'.

%27Europese+commissie+stond+op+fosfaatverbod%27
© Dirk Hol


Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma aan een brief aan de Tweede Kamer over het fosfaatverbod,

'In het licht van het grote overschot van fosfaat uit dierlijke mest wil de Europese Commissie dat zoveel mogelijk fosfaat uit dat overschot wordt gebruikt, in plaats van fosfaat uit kunstmest als het ware nog aan dat overschot toe te voegen', aldus Dijksma die bij de onderhandelingen de kwestie als een technisch punt heeft beschouwd.

Derogatiebedrijven vullen volgens de staatssecretaris immers maar 3 procent van de fosfaatgebruiksruimte op met kunstmest.

Dierlijke mest

De bewindsvrouwe wijst er in de brief ook op dat uit recente proeven van Wageningen UR blijkt dat goede resultaten behaald te kunnen worden als rijenbemesting met dierlijke mest plaatsvindt in plaats van met kunstmest.

'Dit biedt ondernemers, in combinatie met mestscheiding, mogelijkheden voor vervanging van kunstmest door dierlijke mest. Bovendien heeft de sector zelf ook het voornemen om kunstmest te vervangen door dierlijke mest', aldus Dijksma die verwijst naar het in oktober 2011 gesloten Ketenakkoord fosfaatkringlopen:

'In dat akkoord heeft LTO de ambitie geformuleerd datde veehouders in Nederland in 2015 alleen nog mineralen van dierlijke oorsprong toepassen,' schrijft ze.

Communicatie

Dijksma geeft wel toe dat er sprake was van slechte communicatie over het verbod: 'De voorwaarde om gebruik van fosfaat uit kunstmest niet langer toe te staan is onderbelicht gebleven.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer