Steeds+meer+bedrijven+werken+met+zzp%27ers
© Arno de snoo

Steeds meer bedrijven werken met zzp'ers

Het percentage bedrijven dat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) inzet, is de afgelopen twee jaar verdubbeld.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van UWV. Vorig jaar werkte 31 procent van de bedrijven met zzp'ers. In 2011 was dit nog 16 procent. Zzp'ers zijn daarmee voor het eerst gewilder dan uitzendkrachten.

Ruim de helft van de werkgevers geeft aan zzp'ers in te huren vanwege de flexibele personeelsvoorziening. In de agrarische sector worden zzp'ers vooral ingezet om pieken in het productieproces op te vangen.

Verdringing

Door de hoge werkloosheid en het lage aantal vacatures vindt er veel verdringing plaats van ongeschoold personeel door geschoolde werknemers. Dit komt vooral voor in de horeca en de agrarische sector.

Het onderzoek Vacatures in Nederland 2013 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van UWV. Ecorys heeft 5.700 bedrijven bevraagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer