Sluizen+Ezumazijl+en+Strieperdyk+nu+erfgoed
© rijksmonument

Sluizen Ezumazijl en Strieperdyk nu erfgoed

Wetterskip Fryslân heeft de rijksmonumenten sluiscomplex Ezumazijl en de voormalige zeedijk Strieperdyk op Terschelling overgedragen aan de Stichting Waterschapserfgoed.

Naast de Strieperdyk en Ezumazijl werden ook de de Naald bij Dokkumer-Nieuwe Zijlen en de Stenen Man bij Harlingen overgedragen.

Dijkgraaf Paul van Erkelens en voorzitter Bertus Mulder van de Stichting Waterschapserfgoed zetten daarvoor bij de Stenen Man de handtekeningen onder het overdrachtsdocument.

23 objecten

De Stichting Waterschapserfgoed is in 2004 op initiatief van Wetterskip Fryslân opgericht. Doel is het in stand houden en beheren van historisch waardevolle waterstaatswerken die geen actieve rol meer vervullen in het waterbeheer. De stichting had al 23 objecten, zoals gemalen, molens, sluizen, in eigendom.

De Strieperdijk (Stryperdyk) op Terschelling is de eerste dijk die de Stichting Waterschapserfgoed in eigendom heeft gekregen. Dit is een eeuwenoude polderdijk om het zeewater te keren. Het is een zogenaamde wierdijk, een aarden dijk die aan de zeezijde bekleed werd met zeegras.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer