Ontheffing+bestrijdingsactie+%27Schipholganzen%27
© vliegen.nl

Ontheffing bestrijdingsactie 'Schipholganzen'

Ganzen binnen een straal van 20 kilometer rond de luchthaven Schiphol mogen worden gevangen en gedood met CO2. Provincie Noord-Holland heeft daarvoor ontheffing verleend.

Het doden van ganzen maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die het risico op aanvaringen tussen vliegtuigen en ganzen moeten verminderen. De ontheffing is aangevraagd door de Faunabeheereenheid Noord-Holland.

Duke Faunabeheer is het bedrijf dat de vangacties uitvoert, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel is het risico van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen te verminderen.

Luchtvaartveiligheid

Dat is volgens de provincie nodig, omdat sinds 2005 het aantal ganzen in de 20-kilometerzone rondom Schiphol vertienvoudigd is tot meer dan 50.000 ganzen. De ganzen vormen een bedreiging voor de luchtvaartveiligheid.

Voor de vang- en dodingsactie zijn ontheffingen van de verboden van de Flora- en faunawet nodig van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland, alsmede een vrijstelling van de rijksoverheid voor het gebruik van CO2.

Gevangen en gedood

De grauwe gans mag in de 20-kilometerzone rond de luchthaven worden gevangen en gedood. Voor de kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans geldt een straal van 10 kilometer.

De ontheffing is geldig van 15 mei tot en met 6 juli 2014. Ganzen vangen kan maar een paar weken per jaar, als ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer