Onderwerken+houdt+ganzen+van+Schiphol
© Arjen Vos

Onderwerken houdt ganzen van Schiphol

Het onderwerken van graanpercelen vlak na de oogst houdt ganzen bij Schiphol weg. Net als in 2012 lag ook vorig jaar het aantal ganzenpassages 90 procent lager dan in de jaren ervoor.

Dat concludeert het ministerie van Economische Zaken in een brief aan de deelnemende Haarlemmermeerse boeren en LTO Noord.

‘Nu we voor het tweede jaar hetzelfde resultaat zien, blijkt dat de afname in 2012 geen toevalstreffer was en dat de maatregel naar verwachting werkt’, aldus het ministerie.

Kans kleiner

Het is het tweede opvolgende jaar dat de akkerbouwers hun graanpercelen na de oogst tegen een hectarevergoeding versneld onderwerken. Hiermee krijgen ganzen geen mogelijkheid te foerageren en is de kans op vogelaanvaringen met Schiphol kleiner.

Afgelopen jaar maakten 74 agrariërs gebruik van de vrijwillige regeling, die LTO en het ministerie in 2012 voor zes jaar afsloten. Dat zijn er twaalf meer dan het jaar ervoor. In totaal hebben de boeren vorig jaar 2.100 hectare ondergewerkt. Dat is 95 procent van alle graanakkers in de noordelijke Haarlemmermeer.

Controles

‘De resultaten spreken voor zich. Dit onderstreept dat het onderwerken zijn vruchten afwerpt’, reageert voorzitter Peter Baars van LTO Noord Haarlemmermeer.

Het ministerie stelt wel dat ze dit jaar de controles dan ook intensiveert. Baars heeft er geen moeite mee. ‘Dan krijg je achteraf geen discussies. Het werk moet netjes worden uitgevoerd. Iedereen moet streven naar een optimaal eindresultaat en niet de grenzen van de regeling opzoeken. Daar zijn we vrij helder in.'

Lees meer hierover vandaag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer