Vergassen ganzen Schiphol stap dichterbij

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft Duke Faunabeheer vorige week vrijstelling gegeven om gedurende 60 dagen op plaatsen rond Schiphol ganzen te vergassen met CO2. De volgende stap is een ontheffing van de provincie.

Vergassen+ganzen+Schiphol+stap+dichterbij
© Nieuwe Oogst

De Faunabeheereenheid heeft die deze week aangevraagd bij de provincie. 'Die gaan we nu met spoed in behandeling nemen', aldus provinciewoordvoerder Jeannette Duin.

Grauwe ganzen

Het streven is dagelijks enkele honderden ganzen te vangen en te doden. Er wordt begonnen met grauwe ganzen, want die zijn 20 dagen in de rui en kunnen dan niet wegvliegen. Andere ganzensoorten zijn iets later in de rui.

De ganzen vormen niet alleen een gevaar voor het vliegverkeer. Ze veroorzaken ook toenemende schade op zowel boerenland als aan de natuur.

Convenant

De overheden, luchtvaartsector en natuurorganisaties en LTO hebben een convenant gesloten over het terugdringen van het aantal ganzen rond Schiphol. Er mogen er geen nieuwe broed- en rustgebieden voor ganzen komen, graanresten worden na de oogst snel ondergeploegd en boeren gaan voor ganzen onaantrekkelijke gewassen telen zoals olifantsgras.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer