Bedrijfsstijl+bepaalt+plattelandsfunctie
© Persbureau Noordoost

Bedrijfsstijl bepaalt plattelandsfunctie

Bedrijfsstijlen zijn essentieel om te bepalen wat de ambities en mogelijkheden zijn van een multifunctioneel bedrijf. Het bepaalt de plattelandsfunctie. Dat stelt PPO in het rapport 'Bedrijfsstijlen in de multifunctionele landbouw'.

Het rapport geeft een overzicht van de verschillende typen ondernemers die een multifunctioneel landbouwbedrijf hebben. PPO onderscheidt vijf bedrijfsstijlen.

Bij een productiebedrijf met een nevenactiviteit voert de reguliere voedselproductie de boventoon. De extra activiteit is kleinschalig en vergt weinig investeringen.

De doorstarter is een bedrijf waarbinnen de bestaande context grenzen aan groei zijn bereikt. Multifunctionele landbouw maakt het bedrijf toekomstbestendig.

Dubbeldoelbedrijf

Bij een dubbeldoelbedrijf is zowel de agrarische als de multifunctionele tak professioneel ontwikkeld.

Het bedrijf van een multifunctionele plattelandsondernemer is sterk geprofessionaliseerd op één of twee multifunctionele takken. Hierbij is geen sprake meer van professionele voedselproductie.

En het ideaaltypisch multifunctionele bedrijf is een bedrijf met verschillende multifunctionele activiteiten die met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Het agrarische maakt hier een wezenlijk en integraal onderdeel van uit.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer