Bruil: pachter kan beter onderhandelen

De hedendaagse pachter steviger in zijn schoenen tegenover de verpachter dan vroeger. Daarom is het tijd om te praten over een minder beschermde positie, vindt pachtdeskundige Willem Bruil.

Bruil%3A+pachter+kan+beter+onderhandelen
© Instituut voor Agrarisch Recht

Vorige week presenteerde Bruil, directeur van het Instituut voor Agrarisch Recht in Wageningen, zijn analyse van het huidige pachtsysteem. Het rapport bevat voorstellen voor een fundamenteel andere opzet van de pacht.

In een interview in Nieuwe Oogst legt Bruil uit dat boeren tegenwoordig beter kunnen onderhandelen. En ze kijken wat verder bij de keuze van de grond. ‘Er wordt ook grond gepacht die wat verder weg ligt. En ze laten percelen in de buurt liggen wanneer de prijs te hoog is.’

Positie versterkt

‘Er zijn steeds meer ondernemers die uitstekend kunnen rekenen en anders kunnen hun adviseurs het wel. Daardoor is hun positie versterkt’, aldus Bruil ‘Het beeld van de sneue pachter die maar moet afwachten wat de verpachter voor ‘m in petto heeft, is echt verleden tijd.’

De protesten tegen de hoge pachtsommen als gevolg van verpachting bij inschrijving, relativeert hij. ‘Dat zal toch wel uit kunnen, of doen er bij die inschrijvingen zo veel sufferds mee? Het gaat niet om een enkeling die dit soort bedragen biedt.’

· Lees meer in Nieuwe Oogst van vandaag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer