Nieuwe tarwe onder grens 200 euro

Slechte klimatologische omstandigheden in de Verenigde Staten en het conflict in de Oekraïne bepalen al enkele weken de internationale graanmarkten. Ze zorgen veelal voor een stijging van de tarwenoteringen.

Nieuwe+tarwe+onder+grens+200+euro
© nieuwe oogst

Door de redelijk goede weersomstandigheden in de EU laten de Europese markten echter veelal een daling van de graannoteringen zien.

De spotnotering maaltarwe in Parijs daalde tot 211 euro per ton, voergerst steeg tot 177,17 per ton en de maïsnoteringen varieerden tussen 183 en 189 euro per ton.

Psychologische grens

Omdat de prijs van tarwe voor de oogst van 2014 op dit moment niet boven de 200 euro per ton uitkomt, zijn boeren niet bereid deze al te verkopen.

Volgens Aart den Bakker van Agrifirm heeft het onder andere te maken met de psychologische grens van 200 euro. ‘Een prijs van 200 euro per ton voor graan is wel hoger dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.’

EU-graanbalans

Uit de eind april bijgestelde EU-graanbalans van de Europese Commissie blijkt dat de restvoorraad granen in Europa op 30 juni toereikend is voor 6,56 weken consumptie.

Den Bakker: ‘De export van graan is goed gelopen. Vorig jaar heeft de EU 18,9 miljoen ton graan geëxporteerd, nu zitten we al op 25,4 miljoen ton.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer