Onvrede inschrijvingen pacht Flevoland

Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) gaat door met de openbare inschrijvingen voor geliberaliseerde pacht. LTO Pacht vreest voor verslechtering van de structuur van de gronden en de duurzame relatie met het RVOB.

Onvrede+inschrijvingen+pacht+Flevoland
© Foto Studio Kastermans

RVOB, voorheen Domeinen, deed vorig jaar een proef met openbare inschrijvingen voor geliberaliseerde pacht. De hoogste bieder bood 2.365 euro per hectare. Een absurd hoog bedrag, aldus LTO Pacht.

Volgens Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht LTO Nederland, probeert RVOB zo veel mogelijk geld binnen te halen ten koste van een duurzame pachter- en verpachterrelatie. 'De macht van het geld gaat reageren. Daarbij verslechtert de structuur van de grond.'

450 hectare

De proef is het RVOB goed bevallen, geeft Bart van Egmond aan. Reden om half augustus opnieuw een inschrijving te organiseren voor gronden die vrijkomen. Ditmaal gaat het om 450 hectare grond, verdeeld over vijftien kavels in Flevoland en de Wieringmeer.

Een van die boeren is akkerbouwer Herman Schlepers uit Dronten. 'Deze manier van inschrijven kent alleen maar verliezers. Boeren die veel huur moeten betalen, gaan beknibbelen op andere werkzaamheden. Het levert RVOB een paar extra centen op, maar op termijn is het land leeggeroofd.'

Tweede Kamer

LTO Pacht stelt het probleem binnenkort aan de kaak bij Tweede Kamerleden.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer