IAR: pachtwet moet fundamenteel anders

De huidige pachtregeling moet fundamenteel worden herzien, is de conclusie van Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht.

IAR%3A+pachtwet+moet+fundamenteel+anders
© Nieuwe Oogst

Bruil evalueerde het vernieuwde pachtrecht zoals dat vanaf 2007 in werking is getreden en schreef daarover een rapport met aanbevelingen.

De conclusie van Bruil is dat de huidige regelgeving voor pacht teveel tweeslachtig is met de reguliere pacht met veel bescherming voor de pachter en de geliberaliseerde pacht met nauwelijks bescherming.

Duurzaam grondgebruik

Beide pachtvormen kunnen volgens Bruil niet de basis vormen voor een nieuw systeem. Hij stelt een systeem voor met waar nodig bescherming voor de pachter en waar mogelijk het stimuleren van duurzaam grondgebruik.

Bruil stelt pachtovereenkomsten voor die minimaal 25 jaar gelden voor hoeven en voor los land en gebouwen minimaal 6 jaar. Van verlenging van rechtswege kan worden afgeweken.

Grondkamers opheffen

Het IAR is verder van mening dat grondkamers kunnen worden opgeheven en moet er een systeem komen voor redelijk pachtprijzen zonder prijsbeheersing.

De pachter is in het nieuwe systeem bevoegd om de bestemming te wijzigen en ook is onderverpachting toegestaan. Het voorkeursrecht van de pachter bij verkoop vervalt. Alleen bij onvoorziene omstandigheden is tussentijdse ontbinding van de pachtovereenkomst mogelijk.

· Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer