Goede zuivelverwachting lange termijn

Volgens Klaas Johan Osinga van LTO Nederland blijven ondanks de prijscorrectie de verwachtingen voor de zuivelmarkt op de lange termijn positief.

Goede+zuivelverwachting+lange+termijn
© nieuwe oogst

Wel moeten melkveehouders voor de komende tijd inspelen op lagere marges. Dat blijkt uit de melkmarktupdate van de zuivelmarktvolger. China importeerde de eerste maanden van 2014 nog recordhoeveelheden zuivel.

‘Maar de groei van het aanbod in Nieuw-Zeeland, Europa en de Verenigde Staten lijkt nu groot genoeg om aan de Chinese vraag te voldoen. Kopers leunen even achterover om weer in te stappen als ze denken dat de bodem in de markt is bereikt.’

Sentiment

Volgens Osinga speelt het sentiment een grote rol in de zuivelmarkt. ‘De uitdaging voor de zuivel is om de druk van het aanbod zo beperkt mogelijk te houden.'

Op het noordelijk halfrond is dat lastiger, omdat nu het piekseizoen is aangebroken, zegt Osinga. 'Bovendien is er een gebrek aan verwerkingscapaciteit voor melkpoeder, waardoor er meer melk wordt verwerkt in kaas.’

Aangemoedigd

Zuivelondernemingen investeren volop, maar wel gericht op 2015. De melkproductiestijging kwam een jaar eerder, aangemoedigd door recordprijzen voor melk.

'De consequentie is zichtbaar in duidelijk dalende kaasnoteringen en lagere prijzen voor spotmelk en mageremelkconcentraat. Boter en room handhaven zich daarentegen nog.’ Niettemin verwacht Osinga dat de prijsreductie beperkt zal blijven, ondanks dat de markt onder druk staat.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer