Overijssel verkavelt verder

Via de kavelruilprojecten van Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) is tussen 2007 en 2013 in een gebied van 24.000 hectare ruim 1.900 hectare van eigenaar gewisseld.

Dat bleek vanmorgen tijdens een bijeenkomst in Witharen, waar gedeputeerde Hester Maij werd bijgepraat over de feiten en resultaten van de vrijwillige kavelruil door CKO.

Provincie Overijssel ondersteunde tussen 2007 en 2013 vijftien vrijwillige kavelruilprojecten van CKO via een POP-subsidie van 5 miljoen euro.

Nieuwe kavelruilprojecten

De pot met geld is echter nog niet leeg. De provincie heeft voor de komende twee jaar nog eens 3,5 miljoen euro uitgetrokken. De bedoeling is dat er tien nieuwe kavelruilprojecten worden opgestart.

Die moeten uiteindelijk voor een landbouwstructuurversterking van 8.000 hectare zorgen. Daarvoor zal rond de 800 hectare geruild moeten worden.

Plattelandseconomie

In Witharen benadrukte CKO-secretaris Gerrit Jan van der Veen dat de kavelruilprojecten niet alleen voordeel oplevert voor boeren. ‘De hele plattelandseconomie profiteert mee.’

Een betere verkaveling betekent ook minder landbouwverkeer. ‘Dat is gunstig voor de verkeersveiligheid. Bovendien slijten de wegen minder snel waardoor gemeenten minder geld kwijt zijn aan onderhoud.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer