Met zeewier meer eiwit in melk

Met één lepel zeewier per koe per dag wordt het eiwitgehalte in koemelk met bijna 6 procent verhoogd. Dat blijkt uit een recente proef in het Amerikaanse Milltown (Colorado).

Met+zeewier+meer+eiwit+in+melk
© WUR

Bij de proef kregen tien koeien dagelijks 70 gram zeewiermix (SeaSpirit Cow) gedurende zestig dagen. De controlegroep, eveneens tien koeien, kreeg die aanvulling niet. Na 62 dagen werd het eiwitgehalte in de beide groepen gemeten.

De koeien in de zeewiergroep lieten een stijging zien van 3,37 procent eiwit naar 3,56 procent, een procentuele stijging van bijna 6 procent.

Controlegroep

Bij de controlegroep daalde het eiwitpercentage over dezelfde periode van 3,33 naar 3,24 procent. Dat komt neer op een procentuele daling van bijna 3 procent.

Dat betekent voor een bedrijf met honderd koeien aan de melk, die gemiddeld 25 liter melk geven, dat er dagelijks 5 kilo meer eiwit in de tank zit.

Op basis van de eiwitwaarde van 673,36 euro per 100 kilo is dit 33 euro per dag. Dat bij een gelijkblijvende melkproductie.

Melkproductie

Uit het onderzoek kwam overigens ook naar voren dat de gemiddelde melkproductie bij de zeewiergroep in de eerste twee weken van de proef zelfs met een kilo steeg. Volgens de onderzoekers is hier nader onderzoek voor nodig.

Ook is verder onderzoek naar het effect van zeewier op de eiwitproductie essentieel. In het rapport zijn twee meetmomenten meegenomen en gaat het slechts met twee keer tien koeien om een beperkt aantal dieren.

North Seaweed

Carola Helmendach van North Seaweed, leverancier van gedroogd zeewier, weet dat er ook tussentijdse metingen zijn gedaan en dat de proef vooralsnog doorloopt. Volgens haar wordt zeewier in het buitenland al veelvuldig toegepast met gunstige effecten op diergezondheid.

Ook voor varkens, paarden en huisdieren heeft het toedienen van een lepel zeewier gunstige effecten. 'Na toevoeging van wieren aan het voer, komen er bij deze dieren minder infecties voor terwijl de spijsvertering en het uithoudingsvermogen van de dieren verbeteren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer