%27Anders+denken+over+voedselproductie%27
© WUR

'Anders denken over voedselproductie'

De voedingsindustrie moet niet vanuit het artikel in het schap denken, maar vanuit de mogelijkheden die akkerbouwproducten als aardappels of bieten te bieden hebben. Dat stelt bijzonder hoogleraar Albert van der Padt in zijn inaugurele rede.

Door die andere aanpak kunnen alle grondstoffen worden benut en afvalstromen tot nul worden gereduceerd, vindt de aankomend bijzonder hoogleraar aan Wageningen UR.

Van der Padt vindt die ommezwaai noodzakelijk om alle componenten van door de landbouw geproduceerde massa tot de hoogste waarde te benutten en reststromen volledig te vermijden.

Suikerbieten

Het moet er volgens de bijzonder hoogleraar niet langer om gaan het gewenste product suiker uit suikerbieten te vervaardigen.

'De suikerbiet moet het vertrekpunt worden van de productieketen van behalve suiker, ook andere componenten uit het geoogste gewas zoals eiwitten, cellulose, lignine en zouten. Al deze componenten dienen hoogwaardige producten op te leveren.'

Afvalstromen

Maar deze overgang is niet te maken door enkele extra stappen toe te voegen aan de huidige processen, waarschuwt Van der Padt.

'Het betekent dat de agro-industrie zijn kernactiviteiten verlegt van leverancier van levensmiddelen naar leverancier van een keur aan food en non-food producten, ingrediënten en materialen.'

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer