Dijksma%3A+geen+verbod+op+kiloknallers
© Nieuwe Oogst

Dijksma: geen verbod op kiloknallers

Een wettelijk verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs is niet mogelijk. Ook een minimumprijs voor vlees is niet aan de orde. Dat komt door Europese regels.

Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vandaag weten. Ze reageert op een oproep van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat aanbieden van vlees onder de kostprijs wordt verboden.

Volgens Wakker Dier stunten supermarkten steeds vaker met kiloknallers, grote partijen vlees die voor extreem lage prijzen worden verkocht.

Dierenwelzijn

Het aantal stunts met vlees nam in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna de helft toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013, zo blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Grootste bezwaar hiertegen is dat dit op gespannen voet staat met dierenwelzijn.

Dijksma waarschuwt dat de voedselveiligheid in het geding kan komen als vlees onder de kostprijs wordt verkocht, omdat leveranciers onder steeds grotere druk komen te staan door afnemende marges.

Rapport

De staatssecretaris verwijst daarbij naar een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat onder meer dat vlees in de Nederlandse winkels niet altijd veilig is. Er komt in de hele keten veel slechte hygiëne en fraude voor.
ANP

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer